Historisk inspirasjon i moderne arkitektur
I utviklingen av Nøstet Sjøfront har man tatt utgangspunkt i de arkitektoniske kvalitetene som har preget området i århundrer. Prosjektet består av to typer bygninger: byhusene, som viderefører den klassiske bystrukturen i Bergen, og sjøhusene, som bygger på områdets maritime arv. Disse bygningstypene har hver sin identitet og historie, men sammen skaper de en helhetlig og stedstilpasset bebyggelse som respekterer omgivelsene.
Byhus
– en moderne tolkning av byens trehusbebyggelse
Byhusene bygger videre på Bergens klassiske trehus, men er tilpasset dagens behov. De har røde tegltak, som viderefører den varme fargen fra byens eldre hustak. Fra fasaden stiger småhusark, som skaper en karakteristisk rytme og tilfører dybde til bygningskroppen.
Som sjøhusene har byhusene også et grid-mønster i vinduene, noe som gir fasaden en gjennomført struktur. Bygningene har en markert husform, der volumet er klart definert. Mot gaten har byhusene en sokkel i mur og puss, som gir en solid base og muliggjør forretningslokaler i første etasje.
Sjøhus
– en videreføring av de tradisjonelle sjøbodene
Sjøhusene i prosjektet bygger på områdets maritime arv og er inspirert av de gamle sjøbodene som har preget Bergens sjøkanter i århundrer. Byggene har en tydelig avslutning mot sjøen, der vindearker og karnapper tilfører dybde og variasjon. De har en stor bygningskropp, og volumene fremheves gjennom bruk av skjermtegl på både vegg og tak, adskilt av en renne.
Fasaden preges av både utkragninger og inntrukne balkonger, noe som gir en variert og dynamisk fasadestruktur. Vinduene står i et grid-mønster, som er et gjennomgående trekk i prosjektet. Nederst danner en privatiserende teglsokkel en solid base, inspirert av de historiske bolverkene sjøhusene tidligere sto på.
Sjøhus
– en videreføring av de tradisjonelle sjøbodene
Sjøhusene i prosjektet bygger på områdets maritime arv og er inspirert av de gamle sjøbodene som har preget Bergens sjøkanter i århundrer. Disse sjøbodene var bygget som store enkle volumer brutt opp av vertikale porter med en vindeark på loftet. Portene var fordelt bortover fasaden og ga fasaden rytme og skala. Vindearkene brøt opp taksilhuetten og ga byggene karakter. Mot sjøen ble byggene avsluttet med bolverk som var fundamenter i tre.
Det samme formspråket videreføres i de nye sjøhusene. Bygningene er store og enkle i formen for å gjenspeile de stolte sjøbodene som en gang sto her. Portene er erstattet med store panoramavinduer, men beholdt i samme proporsjoner og vertikale plassering. Der de gamle sjøbodene hadde vindearker, har de nye sjøhusene takarker, utformet enten som balkonger eller vinduskarnapper. Disse vertikale elementene gir fasaden rytme og skaper et spennende møte med himmelen. For å forsterke tilknytningen til de historiske sjøbodene er fasadene kledd i skjermtegl og stående panel. Skjermteglen har samme karakter som vestlandspanelet fra de gamle sjøhusene, mens innslag av stående panel tilfører variasjon i både fasade og volum. Nederst danner en privatiserende teglsokkel en solid base, inspirert av de historiske bolverkene som tidligere bar sjøhusene..
Byhus – en moderne tolkning av byens trehusbebyggelse
Byhusene bygger videre på Bergens klassiske trehus, slik de finnes på Nøstet og Nordnes. Disse gamle bergenshusene er enkle i formen, med vinduer plassert i en rytmisk orden langs fasaden. Små takarker vokser rett opp fra fasaden og tilfører byggene karakter. Takene er tekket med rød teglstein, fasadene er kledd i tre, og førstetasjene er ofte utført i mur – i mange tilfeller med et lite næringslokale.
De nye byhusene i Nøstet Sjøfront tar opp i seg disse karaktertrekkene, men er tilpasset dagens behov. Røde tegltak henter opp den varme fargen fra byens eldre hustak, mens småhusark reiser seg fra fasaden og skaper en karakteristisk rytme som tilfører dybde til bygningskroppen.
Som sjøhusene har byhusene og vinduer i et rytmisk system, noe som gir fasaden en gjennomført struktur. Bygningene har en markert husform, der volumet er tydelig definert. Mot gaten danner en sokkel i mur og puss en solid base, samtidig som den gir mulighet for forretningslokaler i første etasje.
En helhetlig byutvikling ved sjøen
Nøstet Sjøfront er mer enn et boligprosjekt – det er en del av en større byutvikling som tilgjengeliggjør sjøfronten, skaper liv i bygatene og som gir rom for nye plassdannelser. Arkitektur og omgivelser spiller sammen for å skape en helhetlig opplevelse. Ved å kombinere historisk inspirasjon med moderne tilpasninger, viderefører prosjektet det beste fra Bergens byggeskikk, samtidig som det legger til rette for et fremtidsrettet og bærekraftig byliv. Enten man bor i byhusene eller sjøhusene, vil man være en del av en arkitektonisk helhet der tradisjon og innovasjon møtes på en naturlig og harmonisk måte.
Med fokus på unik arkitektur
Arkitektene Jesper Jorde og Rasmus von Rolf fra Kime står bak Nøstet Sjøfront og ser frem til å utvikle bydelen på en god arkitektonisk måte. Dette er et bolig- og byutviklingsprosjekt av det sjeldne, til glede for både beboerne og byens innbyggere.